Uraniumweg 21
3542 AK Utrecht, NL
+31 (0)30 294 49 45
atelier@remyveenhuizen.nl

Clubhouse Structure

st etteinne , bienale design

Starting as a part of the Reef Bench project, Remy&Veenhuizen felt that the wooden structure could be also set up at other places. The clubhouse now funtions on its own and can be placed at outdoor events.

With simple means, Remy & Veenhuizen created a defined area. This outdoor clubhouse is shaped like stylized dunes, dotted with classic seating elements. Contrary to what one would expect, the rolling shapes were not created by a computer. Its transparent slatted structure arose by experimenting with spatial models. “This way we keep our freedom of form”, Veenhuizen explains. By stacking their materials in an ingenious way, the designers discovered a method that allowed the slats to move slowly while the construction as a whole still remains solid. Thus, the wooden skeletons look like organic, almost living elements. 

The wood chosen is a eco-friendly variant of a light colour: Accoya is a new type of wood. It is a so called acetylated coniferous wood type, which has the same properties as tropical hardwood. Treating it with acetic anhydride creates a sustainable wood that is almost impermeable to water and that is UV resistant. The enormous wooden structures remain light in terms of weight as well as appeal through this use of Accoya.